Angst hos børn og unge Når angst får børn og unge til at undgå en masse ting i livet, er det fordi, det føles ubehageligt…
Forskning: Effektiv behandling af angst hos børn Der er ikke én årsag til, at børn udvikler angst. Derimod er der tale om, at angst udvikles i et…
Emne: OCD OCD – en form for tankefobi Det, der adskiller mennesker med OCD fra mennesker uden OCD, er som oftest ikke typen eller mængden af tanker, men snarere i hvor høj grad, man kan rumme at have de ubehagelige tanker.
Emne: Angst Hvad er klimaangst? Når nye fænomener opstår, kan nye angstformer også opstå. Det har vi set med coronakrisen og klimaangst. Men kan man passe godt på klimaet og samtidig forhindre klimaangst? Få psykologens fem gode råd.
Emne: Angst Præstationsangst og studieliv Præstationsangst handler om angsten for at falde igennem eller begå fejl. Det kan komme til udtryk på forskellige måder, men fælles er, at det kan have store konsekvenser for den, det rammer. Få her nogle bud på, hvordan man kan håndtere det.
Emne: Corona Øger coronakrisen risiko for OCD? Vi vasker og spritter hænder som aldrig før. Men kan vi komme til at spritte så meget og have så stort fokus på fuldstændig renlighed, at nogle mennesker risikerer at udvikle OCD?
Emne: Corona Sådan taler du med dit barn om coronavirussen Coronavirussen fylder meget i medier, samtaler og i skoler og børnehavers håndtering af kram, håndvask og håndsprit. Det kan let gøre børn bekymrede. Bliv rustet som forælder til at snakke med dit barn om emnet.
Emne: Angst Angst: Sådan opdager og hjælper du unge med angst Mere end hver tredje unge, der har en angstlidelse, holder den skjult for omverdenen. Dermed får de ikke hjælp. Her får du gode råd til, hvordan du som forælder, lærer eller anden voksen opdager angst hos unge – og hvordan du hjælper dem videre.
Emne: Angst Socialfobi: Angsten for sociale sammenhænge De fleste har prøvet at få hjertebanken og svedige håndflader i forbindelse med at tale i en større forsamling eller gå til eksamen, men somme tider kan bekymringerne for at indgå i sociale sammenhænge udvikle sig til angst. Læs mere om, hvad socialfobi er, og hvordan du kan få den til at fylde mindre.
Emne: Angst Angstanfald – hvad gør jeg? Det er ikke ualmindeligt at få et angstanfald i løbet af sit liv. Det kan opstå, hvis man gennem længere tid har været belastet. Men hvad gør man, hvis man pludselig får et angstanfald? Her er fem gode råd.
Emne: Angst Sygdomsangst: når angsten for sygdom tager over Sygdom og død er øverst på listen over trusler, der truer vores overlevelse. Langt de fleste af os lever med risiko for sygdom, uden at det har overtaget og styrer vores liv. Men for 85.000 danskere har angsten for sygdom taget over. Det kan være yderst pinsomt og invaliderende, men der er råd forude.
Emne: OCD OCD: Du er ikke mærkelig OCD viser sig på en måde, som gør, at mange OCD-ramte skammer sig og ikke opsøger behandling. Men det har betydning for sværhedsgraden af lidelsen, hvor længe man går med den ubehandlet. Derfor er det vigtigt, at man udfordrer de strategier, der vedligeholder OCD-symptomerne.
Emne: Mental sundhed Tankemylder: Hvad kan jeg selv gøre? Vi bekymrer os. Det er en naturlig del af det at være menneske. Men tendensen til at bekymre sig kan udvikle sig til en negativ spiral, hvor tankerne myldrer rundt i hovedet, og vi har svært ved at komme i gang med opgaver, slappe af eller falde i søvn. Få fire enkle øvelser til at få ro på tankemylderet.
Emne: Angst Forskning: Forældre kan hjælpe deres børn ud af angsten Forældre er nøglepersoner, når børn og unge skal behandles for angst, viser forskning og klinisk praksis. Når behandlingen af angste børn sker via undervisning og oplæring af forældrene, bliver størstedelen af børnene fri af deres angst.
Emne: Angst Kort om forskning og angst Angst opstår på baggrund af en række komplekse risikofaktorer som fx genetik, personlighed og sociale faktorer. Forskningen viser, at angst kan behandles, og psykoterapi har positiv effekt.
Emne: Pårørende En psykisk lidelse rammer hele familien Når et menneske vi elsker og holder af har det psykisk svært, vil vi gøre alt for at hjælpe. Men som pårørende til psykisk lidelse er det er svært at vide, hvordan vi bedst hjælper. Samtidig forandrer lidelsen typisk vores forhold til vores nærmeste, og vi oplever måske både sorg, afmagt og frustration. Som pårørende er vi i risiko for at blive overbelastede, og det er derfor vigtigt at søge viden og hjælp – og ikke mindst huske selv at tanke op.
Emne: Angst Hvordan håndterer jeg eksamensangst? Det er normalt at blive nervøs, når man skal præstere og bliver vurderet. For nogle fylder frygten for eksamen så meget, at det kan udvikle sig til eksamensangst. Det påvirker deres resultater, men det er muligt at udfordre katastrofetanker og dårlige vaner.
Emne: Angst Vi vil gerne hjælpe, når nogen tæt på os får angst Det kan være hårdt at stå på sidelinjen, når nogen, vi holder af, er ramt af angst. Som pårørende stilles vi ofte i svære dilemmaer, fordi vi gerne vil hjælpe. Derfor er det vigtigt at huske på, at angsten ikke er nogens skyld, at viden om lidelsen kan hjælpe – og at vi samtidig skal huske at passe på os selv.
Emne: Angst Forskning: Effektiv behandling af angst hos børn Der er ikke én årsag til, at børn udvikler angst. Derimod er der tale om, at angst udvikles i et komplekst samspil mellem risiko- og beskyttende faktorer hos barnet, familien og resten af barnets omgivelser.
Emne: Stress Friluftsterapi: Naturen som kur mod stress og angst Naturen kan bruges som en del af behandlingen, når et menneske lider af stress, angst, depression og traumer. Forskning viser nemlig, at lige så snart vi træder ud i det grønne, så gavner det både vores fysiske og psykiske helbred. I dag bruges natur-terapi bl.a. til at behandle mennesker, der lider af stress
Emne: Børn og familie Tal med dine børn om, at du har det psykisk svært Hvad gør man som forælder, når man har det psykisk svært eller bliver syg og er i tvivl om, hvor meget man skal fortælle sit barn om situationen – og ikke mindst, hvordan man hjælper sit barn? Få guide til, hvordan man som forælder kan forberede sig på svære samtaler.
Emne: OCD Hvad er OCD? De fleste med OCD ved inderst inde godt, at deres tvangstanker og tvangshandlinger er overdrevne og urimelige. Men når de står midt i en OCD-udløsende situation, føles tvangstankerne realistiske og tvangshandlingerne nødvendige.
Emne: Angst Hjælp børn med separationsangst Angst for at være væk fra hjemmet eller forældrene er en naturlig del af børns liv. For nogle børn bliver frygten for adskillelse så overvældende, at de har svært ved at rumme det. Som forældre kan vi hjælpe vores børn med at håndtere angsten.
Emne: Angst Socialangst hos unge: angsten for at blive til grin Socialangst er en normal del af teenagelivet. For nogen bliver angsten styrende for deres liv, og de isolerer sig, fordi de er bange for at blive til grin. Det er muligt at udfordre angsten, men det er hårdt arbejde.
Emne: Angst Angst hos børn og unge Når angst får børn og unge til at undgå en masse ting i livet, er det fordi, det føles ubehageligt at gøre de ting, man er bange for. Som forælder kan man hjælpe sit barn med at udfordre angsten – et lille skridt ad gangen.
Emne: Angst At leve med angst Hvis man er begrænset af angst, kan det være en stor hjælp at lære sine reaktioner at kende og vide noget om hjernens mekanismer. På den måde bliver man bedre til forstå angsten. Samtidig kan man øve sig i at drage omsorg for sig selv.
Emne: Angst Hvad er angst? Angst kan gøre det svært at overkomme studier og arbejde – eller at mødes med andre mennesker. Angst kan behandles både psykologisk og medicinsk, og langt de fleste kan slippe helt af med angsten eller reducere den, så de kan leve med den.