Emne: Børn og familie Nybagte mødre bekymrer sig ofte: Sådan kan du hjælpe Det er en gave at blive mor, men med glæden følger bekymringer. Forskning viser, at det påvirker kvinders selvværd negativt at blive mor. Læs her, hvordan du kan støtte de nybagte mødre i dit liv.
Emne: Hjerneskade Hele familien bliver ramt, når man får en hjerneskade Det påvirker hele familien, når et familiemedlem får en hjerneskade. Det kan få betydning for helbredet hos de pårørende, der er i risiko for at udvikle symptomer på angst og depression.
Emne: Forskning Forskning: Livsbegivenheders betydning for angst hos voksne Ny forskning: Negative begivenheder i livet som for eksempel dødsfald, skilsmisse og finansielle problemer øger risikoen for at udvikle angst. Men kun ganske lidt. Mange andre faktorer er også i spil.
Emne: Forskning Forskning: Tilknytning og behandlingseffekt Ny forskning: Hvis mødre til børn med angst er bange for at miste nære relationer, øger det risikoen for, at barnet ikke får gavn af behandling.
Emne: Forskning Forskning: Forekomst af angst i et livstidsperspektiv Ny forskning: Angst er den hyppigst forekommende psykiske lidelse hos børn, unge og voksne. Uden behandling er der større risiko for, at lidelsen bliver kronisk, og der opstår tilbagefald.
Emne: Skizofreni Forskning: Når mennesker med skizofreni fortæller deres livshistorie Patienters livshistorier kan være vigtige i den terapeutiske behandling af skizofreni. Evnen til at danne en historie, der underbygger en positiv selvforståelse, kan være central i forhold til at få det bedre.
Emne: Skizofreni Forskning: Mennesker med skizofreni kan have svært ved at afkode andre mennesker Mennesker, der lider af skizofreni, kan have vanskeligt ved at aflæse og afkode de ’sociale regler’, vi har imellem os, og det kan give udfordringer i det daglige og i behandlingen. Der forskes i øjeblikket i, hvordan man med denne viden i højere grad kan skræddersy behandlingsforløb
Emne: Angst Forskning: Forældre kan hjælpe deres børn ud af angsten Forældre er nøglepersoner, når børn og unge skal behandles for angst, viser forskning og klinisk praksis. Når behandlingen af angste børn sker via undervisning og oplæring af forældrene, bliver størstedelen af børnene fri af deres angst.
Emne: Depression Kort om forskning og depression Forskningen har ikke et entydig svar på, hvorfor nogle mennesker får en depression, men alt tyder på, at det er et komplekst samspil mellem sociale, miljømæssige, psykiske og biologiske faktorer
Emne: Angst Kort om forskning og angst Angst opstår på baggrund af en række komplekse risikofaktorer som fx genetik, personlighed og sociale faktorer. Forskningen viser, at angst kan behandles, og psykoterapi har positiv effekt.
Emne: Stress Kort om forskning og stress Stress er ikke en diagnose men en tilstand, som opstår, når vi er psykisk overbelastede – men stress kan føre til sygdom. Forskning tyder på, at forskellige former for psykoterapi er effektivt mod stress – det samme er let fysisk aktivitet.
Emne: Stress Forskning: Stress på arbejdet kan give problemer med at huske Stress kan stadig påvirke hjernen over et år efter den mest akutte stressperiode, viser forskning. Vi kan få problemer med at huske og løse opgaver, der kræver højt tempo. Det er muligt at træne vores kognitive funktioner op igen, men det tager tid.
Emne: ADHD Er du forælder til et barn med ADHD? Det kan hjælpe at træne Som forælder til et barn med ADHD kan man nemt komme til at skælde for meget ud. Forskning viser, at det kan lette hverdagen og reducere konflikter, hvis man som forælder bliver trænet i at håndtere sit barns ADHD-vanskeligheder.
Emne: Spiseforstyrrelser Forskning: Sådan behandles spiseforstyrrelser Spiseforstyrrelser kan i mange tilfælde behandles eller bedres. At få hjælp til at opnå normal vægt skal være et centralt mål i behandlingen, og det at indhente vægt er afgørende for både den psykiske og fysiske bedring samt for den syges livskvalitet. Men der er ofte også et terapeutisk arbejde at gøre med de psykologiske og sociale forhold.
Emne: Angst Forskning: Effektiv behandling af angst hos børn Der er ikke én årsag til, at børn udvikler angst. Derimod er der tale om, at angst udvikles i et komplekst samspil mellem risiko- og beskyttende faktorer hos barnet, familien og resten af barnets omgivelser.
Emne: Stress Friluftsterapi: Naturen som kur mod stress og angst Naturen kan bruges som en del af behandlingen, når et menneske lider af stress, angst, depression og traumer. Forskning viser nemlig, at lige så snart vi træder ud i det grønne, så gavner det både vores fysiske og psykiske helbred. I dag bruges natur-terapi bl.a. til at behandle mennesker, der lider af stress