Coronakrisen kan gøre os ensomme

Coronakrisen kan gøre os ensomme

Selvom Danmark forsigtigt er ved at åbne, er mange berørte af coronakrisen og har mere eller mindre isoleret sig. Hvis man er vant til en travl hverdag, kan tiden i relativ isolation være en stor omvæltning. Især når det er uvist, hvor længe det varer.

Alt om psykologi
Modelfoto: Getty Images

Vi mennesker er sociale væsener, og vi trives typisk bedst, når vi er sammen med flokken. Nu hvor vi skal være på afstand, efterlader det mange med et tomrum, som kan være svært at fylde ud: Kollegaerne mangler, bedsteforældre, børn og børnebørn har ikke længere mulighed for at mødes, vennerne har vi også kun på afstand – vi er afgrænset og begrænset i vores mulighed for at være fysisk sammen.

Selvom noget af Danmark så småt er på vej til at åbne, og nogen forsat har sit daglige arbejde, er mange danskere berørte af coronakrisen og har mere eller mindre isoleret sig. Tempoet vil fortsat været sat ned, opgaverne er ændrede, og den sociale kontakt er begrænset.

Mange er vant til at have en travl hverdag med en række gøremål, hvor de er beskæftiget med mennesker omkring sig. Tiden i relativ isolation kan derfor opleves som en stor omvæltning.

Begrænset social kontakt påvirker forskelligt

Der er i denne tid stor forskel på, hvor isoleret og alene man er. Der er dem, der bor alene. Dem, der har isoleret sig af frygt for at blive smittet. Og dem, der er blevet smittet. Nogle har naturligt et større behov for at være alene, mens andre trives bedst i selskab med andre.

Hvordan vi reagerer er derfor forskelligt. Nogen har mærket ændringer i humøret og er påvirket af at måtte være på afstand fra andre. Vi ved fra forskningen om isolation, at det kan have en stor påvirkning på vores psykiske helbred og vores mentale trivsel.

Isolation er i de danske fængsler det mest restriktive indgreb. Selvom det slet ikke er sammenligneligt med isolation i coronakrisen, er der alligevel nogle lighedspunkter. Institut for Menneskerettigheder beskriver, hvordan isolation som straf kan medføre psykisk lidelse. Mange oplever med coronakrisen, at den ændrede hverdag med begrænset social kontakt påvirker deres mentale trivsel.

Isolation kan gøre os ensomme

Når vi er isolerede, oplever mange i højere grad ensomhed. Ensomhed er et ubehag, der kan opstå, når vi er alene eller sammen med andre. Man kan sagtens være alene uden at være ensom eller være ensom, selvom man er i selskab med andre.

Lige nu er vi næsten alle afskåret fra vores daglige gøremål. Nogle har travlt med både at passe job og undervise børn hjemmefra, mens andre er hjemsendt, opsagt og måske alene. Det kan være en svær tid på forskellige måder. Vi er på afstand fra familie, venner, kollegaer og dem, vi ellers mødes og omgås i vores dagligdag. Det er hårdt at savne, og mange er alene og ensomme eller føler sig ensomme, selvom de er sammen med deres nærmeste – for eksempel deres børn.

Ensomhed kan opstå pludseligt og være kortvarig, og i andre tilfælde kan den være langvarig. Nogle personlighedstyper, for eksempel introverte, kan opleve, at de aldrig har haft det bedre end nu. Andre mere ekstroverte kan opleve en øget tendens til bekymring, savn af samvær og social kontakt, angst, stress, depression og ensomhed.

Hvis du føler dig ensom, er du ikke alene. Ensomheden rammer bredt over alle aldersgrupper: Unge, midaldrende og ældre kan i perioder opleve følelsen af ensomhed. I Danmark består 40 % af vores husstande af én person, så rigtig mange er lige nu afgrænset og begrænset. Det begrænsede sociale samvær kan gøre os triste, nedtrykte og have svært ved at motivere os til dagens gøremål. Andre bliver rastløse og irritable. Nogen bliver trætte, mens andre har søvnløse nætter.

Vi har brug for berøring

Vi har som mennesker også brug for berøring – det kan være kram eller håndtryk. Når vi nu er isolerede og på afstand fra andre, kan trangen til et kram opstå, og nogen oplever endda hudsult. Det er en tilstand, hvor et menneske mangler fysisk berøring. Flere vil jo længere krisen varer hungre efter samvær og nærhed med andre mennesker – og især mange af dem, der er alene.

Når vi bliver rørt ved omsorgsfuldt, udløses nemlig hormonet oxytocin – også kaldet kærlighedshormonet. Oxytocin giver os en følelse af ro og velvære. Men hudsulten kan også lindres på andre måder end ved fysisk berøring, da vi ved, at for eksempel solens varme, et brusebad eller en tur i havet – også selvom det er koldt – kan udløse denne rockstar blandt hormoner.

Belastningen ved ventetid og uvished

Ikke kun fysisk afstand og manglende berøring påvirker os. Også ventetid og uvished kan være svær. Ventetidsbelastning er et begreb, der anvendes i forbindelse med den mistrivsel, der ses, når mennesker i uvished skal vente på en afgørelse om deres fremtid.

Vi kender det alle sammen til en vis grad fra, når vi har måttet vente på store afgørelser i vores liv: Når vi har ventet på, om vi bestod den sidste eksamen, eller om vi fik lov at gå fri i den varslede fyringsrunde. I disse situationer kredser tankerne ofte om de mulige scenarier, der kan udspille sig og ofte om det værst tænkelige.

Når coronakrisen indskrænker vores frie bevægelighed samtidig med, at fremtiden er uvis, kan vores sind komme på overarbejde med triste tanker og bekymring – og vi kan opleve symptomer som bekymring, angst, stress og depression. Vi er lige nu nødt til på afstand fra hinanden at vente på, at det værste er ovre, så vi igen kan vende tilbage til den hverdag, vi har sat på pause. Men ingen kender udløbsdatoen på denne alvorlige periode, vi befinder os midt i.

Fremtiden kan derfor føles uvis, og det kan lede til utryghed og gøre os triste og ængstelige. Vi kan lige nu kun håbe på det bedste og sætte vores lid til, at vi kommer hurtigt og sikkert ud af krisen. Håbet om det kan være med til at give tiden et andet og mere positivt fokus. Ingen af os ved, hvor længe vi skal være på afstand, og hvad der kommer til at ske, når Danmark så småt åbner op igen. Vi ved dog, at mange vil være påvirkede af situationen; både fysisk, psykisk og økonomisk.

Gode råd til at håndtere ensomhed

Begrænset social kontakt, hudsult og ventetid koblet med uvished kan gøre, at vi føler os ensomme i større eller mindre grad. Oplever du, at ensomheden er svær at håndtere, kan rådene nedenfor måske hjælpe dig til at komme bedre igennem denne usædvanlige tid:

Begræns de triste tanker:
Begræns den opmærksomhed, du giver dine negative tanker. Øv dig i at blive bevidst om, når du dvæler ved triste tanker og bekymringer og øv dig i at flytte din opmærksomhed over på noget andet. Mange retter naturligt opmærksomheden indad mod sig selv; mod det de tænker, føler og mærker, når de mærker ubehagelige følelser og tanker. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, når opmærksomheden bliver hængende her. Forsøg at flytte din opmærksomhed mod noget andet. Genbesøg dine triste tanker på et tidspunkt, du selv vælger. Del dem evt. med andre, du taler med – bare ikke for længe ad gangen.

Hold den sociale kontakt ved lige:
Tal med andre og hold det sociale ved lige ved at ringe til venner og familie, tale med naboen over hækken, hilse på forbipasserende på din gåtur og tale med venner og familie på online platforme. I dag findes der mange digitale platforme, som kan hjælpe til os at være sammen på afstand. Aftal for eksempel at drikke en kop kaffe med en veninde eller tag røret og få ringet til en gammel ven, du ikke har talt med længe.

Struktur og planlægning:
Læg en plan for din dag, så tiden ikke føles, som om den flyder afsted med dig. Planlæg din dag og læg ting ind, du skal gøre i løbet af dagen og rigtig gerne noget, der gør dig glad. Vent ikke på, at du føler dig motiveret. Motivation opstår ofte som resultat af at være i gang og kommer ofte ikke, inden vi går i gang. Måske kan du lave en liste over de ting, du har gået og drømt om at få tid til, mens du havde travlt. Lær noget nyt; start til online yoga, lær at strikke, lær et nyt sprog, skriv en bog eller få organiseret dine fotos og få lavet de fotobøger. Lav noget og gerne noget, der er rart og gør dig glad.

Motion og frisk luft:
Vi har brug for frisk luft og motion. Vi er ikke lavet til at sidde inden døre, men til at være mere ude end de fleste af os er – også når der ikke er coronakrise. Kom ud og gå en tur og få pulsen op dagligt, også selvom det er kort. Brug tiden udenfor til at rette din opmærksomhed væk fra bekymringer og triste tanker og følelser. Læg mærke til, om træer er sprunget ud, fugle synger, og hvilke mennesker, du møder. Pointen er, at du kan give dit sind en pause ved at flytte din opmærksomhed udad mod det, du ser, hører og oplever.

Søvn:
Søvn er vigtig for alle. Måske kender du følelsen af, at problemer og bekymringer vokser og føles større og mere uoverskuelige, hvis du ikke får sovet. Forsøg at holde din normale døgnrytme. Stå op og gå i seng nogenlunde, som du normalt ville gøre. Har du svært ved at falde i søvn, så brug i stedet tiden til at hvile dig og udskyd problemløsningen til i morgen.

Søg hjælp:
Oplever du, at ensomheden tager til, og at du har brug for hjælp til at håndtere tanker og følelser, er der hjælp til at hente. Lige nu tilbyder de fleste psykologer samtaler online eller pr. tlf. De sidder klar til at hjælpe dig.

Original tekst af: Tina Haren , Maria M. Bang
Sidst opdateret: 29 december 2022

Læs også

 • Illustration: CDC | Unsplash

  Hvad er psykologisk rehabilitering?

  Efter et alvorligt sygdomsforløb er der heldigvis ofte mulighed for rehabilitering. Men hvad vil det egentlig sige at rehabilitere, og hvilken rolle spiller psykologien i rehabiliteringen?...

 • Hvordan kan man forstå og håndtere ensomhed?

  Ensomhed er et stigende problem, men det er ofte forbundet med stigma og skam. Det kan desværre afholde mange fra at række ud og søge hjælp. Ensomhed opstår i et samspil af både ydre omstændigheder og psykologiske faktorer. Kortvarig ensomhed er normalt og en del af livet, og kan i bedste fald motivere til øget social aktivitet. Men langvarig ensomhed kan være skadeligt for ens mentale helbred....

 • Hvad er en ængstelig personlighedsforstyrrelse?

  En ængstelig personlighedsforstyrrelse kommer til udtryk gennem dårligt selvværd og manglende tro på sig selv i sociale situationer. Der er forskellige grader af personlighedsforstyrrelser, og når man behandler dem, bliver der fokuseret på, hvordan oplevelser tidligere i livet har sat et præg på den måde, man møder andre mennesker....