Emne: Angst

Socialangst hos unge: angsten for at blive til grin

Socialangst er en normal del af teenagelivet. For nogen bliver angsten styrende for deres liv, og de isolerer sig, fordi de er bange for at blive til grin. Det er muligt at udfordre angsten, men det er hårdt arbejde.

alt om psykologi
Modelfoto: Getty Images

Socialangst eller socialfobi er den mest almindelige angsttype hos teenagere. Socialangst er kendetegnet ved ubehag i sociale situationer. Den unge er bange for at gøre noget pinligt, være utilstrækkelig eller at blive grinet ad. Angsten kan blive så stor, at teenagere med social angst ofte helt undgår at være sammen med andre.  

To af verdens førende forskere i børn og angst – den amerikanske psykologiprofessor Wendy Silverman og hendes britiske kollega Andy Field – kalder socialfobi for “en normal frygt gået over gevind”. For op mod hver tiende teenager udvikler angsten sig ud over det almindelige og bliver til en lidelse, der står i vejen for, at de kan have det godt og udvikle sig normalt både fagligt og socialt.

Socialangst vedligeholder sig selv

Angsten bliver især et problem, når de unge begynder at undgå ting, der hører til i et normalt ungdomsliv. De dropper festerne og undgår vennerne efter skoletid. Og i stedet for at være aktive i skolen, sidder de og gemmer sig bagest i klassen for at undgå at skulle sige noget foran andre.

Når angst bliver til en lidelse, skyldes det også, at den unge typisk forsøger at håndtere sin angst ved at bruge forskellige sikkerhedsstrategier for at undgå at komme i ubehagelige situationer. Hvilket kun forstærker problemerne.

Det kan fx være unge, der forbereder sig så grundigt på alt, hvad der kan gå galt, at de ikke opdager det, der går godt. Eller unge, der for at undgå at blive til grin, er så opmærksomme på sig selv, at de glemmer at lægge mærke til, hvad der faktisk foregår omkring dem.

Selv om de på den måde forsøger at beskytte sig selv, ender det ofte med til at give dem dårlige oplevelser i sociale situationer. I sidste ende risikerer deres strategier at give bagslag og forstærke angsten og bekymringerne for at blive til grin.

Der er faktisk noget at være bange for

De unges bekymringer handler tit om at undgå, at andre tænker dårligt om dem. Det kan gøre det svært at føre bevis for eller imod den sociale angst. 

Hvordan sikrer man sig imod andres tanker, når man hverken kan høre dem eller ændre på dem? Når man ikke kan finde svar på sine bekymringer, så har bekymringerne en tendens til at blive ved og ved. Måske er der alligevel noget om det? Måske ser jeg virkelig latterlig ud i de her bukser? Hun tænker, at jeg er idiot, hvis jeg spørger om det her. 

Mange unge har oplevet, at enten de selv eller en ven faktisk blev til grin foran andre. Det er ikke så unaturlig en del af ungdomslivet, hvor de unge prøver sig selv og andre af i forsøget på at lære nye sociale spilleregler at kende.

 

  • Var artiklen nyttig for dig?
  • Ja   Nej
Angst Unge