Emne: Selvskade - cutting

6 myter om cutting

Mange unge piger og drenge, der skærer i sig selv, skjuler, at de cutter og oplever det som meget skamfuldt. Det passer heller ikke, at det kun er nogle særlige mennesker, der cutter.

1. Myte: Cutting er et forsøg på at få opmærksomhed

Fakta Dette er ikke sandt. De fleste skjuler, at de cutter og oplever det som meget skamfuldt. Cutting bør ses som et tegn på mistrivsel, og man bør som voksen tage ansvar for at hjælpe den unge i trivsel – uanset årsag til selvskade.

2. Myte: Cutting foregår kun i en bestemt social klasse

Fakta Det passer ikke, at det kun er nogle særlige mennesker, der cutter. Det kan foregå i alle samfundslag. Risikoen for mistrivsel – og dermed selvskade – er dog større hos belastede og/eller anbragte unge, eller hos unge, der lider af en psykisk sygdom.

3. Myte: Man må ikke stille krav til unge, der cutter

Fakta Det er vigtigt, at den unge hjælpes til at opretholde en normal funktion i hverdagen, så den unge ikke isoleres yderligere.

4. Myte: Det er kun professionelle, der kan hjælpe unge, der cutter

Fakta Unge stoler mest på mennesker, de kender og har tillid til. Som forældre har man mulighed for at støtte den unge i hverdagen.

5. Myte: Cutting bliver værre af, at man taler om det

Fakta Dette er ikke rigtigt. Selvskade bunder i mistrivsel og ikke i, at man taler sammen om det.

6. Myte: Cutting er et selvmordsforsøg

Fakta Cutting er en uhensigtsmæssig strategi til at mestre stærke og ubehagelige følelser – oftest uden intention om selvmord.

  • Var artiklen nyttig for dig?
  • Ja   Nej
Selvskade - cutting